In geval van brand, is het van cruciaal belang om waardevolle bezittingen en belangrijke documenten te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van vuur en rook. Een brandwerende cilinder speelt hierbij een essentiële rol. Deze speciaal ontworpen cilindersloten worden toegepast in brandwerende deuren en kluizen om de veiligheid van uw eigendommen te waarborgen, zelfs in de meest extreme omstandigheden.

Wat Maakt een Cilinder Brandwerend?

Een brandwerende cilinder onderscheidt zich van een standaard cilinder door zijn vermogen om bestand te zijn tegen hoge temperaturen en zijn functionaliteit te behouden tijdens een brand. Dit wordt bereikt door het gebruik van speciale materialen en een doordachte constructie.

De Eigenschappen van een Brandwerende Cilinder

  • Hittebestendigheid: Brandwerende cilinders zijn vervaardigd uit materialen die bestand zijn tegen extreme hitte, vaak tot wel 1000 graden Celsius. Dit voorkomt dat de cilinder smelt of vervormt, waardoor de deur of kluis gesloten blijft.
  • Afdichting: De cilinder is voorzien van speciale afdichtingen die voorkomen dat rook en giftige gassen binnendringen. Hierdoor worden uw eigendommen niet alleen beschermd tegen vuur, maar ook tegen schadelijke dampen.
  • Integriteit: Het ontwerp van de cilinder waarborgt dat de brandwerendheid van de deur of kluis niet in het gedrang komt. De cilinder vormt een integraal onderdeel van de brandwerende constructie.
  • Certificering: Brandwerende cilinders worden onderworpen aan strenge tests en zijn gecertificeerd volgens Europese normen, zoals EN 1303 en EN 1634. Dit biedt de garantie dat ze voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van brandveiligheid.

Toepassingen van Brandwerende Cilinders

Brandwerende cilinders worden toegepast in diverse situaties waar brandveiligheid van cruciaal belang is:

  • Brandwerende deuren
  • Nooduitgangen
  • Brandwerende kluizen en kasten
  • Overige omgevingen waar een verhoogde brandwerendheid vereist is

Brandwerend en Inbraakwerend: Een Synergie

Naast brandwerendheid kunnen cilinders ook voorzien zijn van inbraakwerende eigenschappen, zoals kerntrekbeveiliging en boorbeveiliging. Dit biedt een optimale bescherming tegen zowel brand als inbraak, waardoor uw eigendommen veilig zijn in alle omstandigheden.

De cilinder die hiervoor in aanmerking komt is de ABUS Magtec!

brandwerende cilinder Abus Magtec

Veelgestelde Vragen Brandwerende Cilinders

1. Hoe installeer ik een brandwerende cilinder?

De installatie van een brandwerende cilinder is vergelijkbaar met die van een standaard cilinder. Voor een correcte en veilige installatie is het raadzaam om een professionele slotenmaker te raadplegen

2. Welke brandklasse hebben brandwerende cilinders?

De brandklasse van een cilinder geeft aan hoe lang deze bestand is tegen brand. Brandwerende cilinders zijn verkrijgbaar in verschillende brandklassen, variërend van 30 tot 120 minuten. De keuze voor de juiste brandklasse is afhankelijk van de specifieke toepassing en de geldende veiligheidsvoorschriften. meer hierover leest u op Brandveiligheid van materialen

3. Zijn brandwerende cilinders duurder dan standaard cilinders?

Brandwerende cilinders zijn doorgaans iets duurder dan standaard cilinders vanwege de gespecialiseerde materialen en constructie. Echter, gezien het belang van brandveiligheid en de bescherming die ze bieden, is de investering in een brandwerende cilinder zeker gerechtvaardigd.

4. Zijn brandwerende cilinders ook geschikt voor omgevingen met hoge temperaturen?

Ja, brandwerende cilinders zijn ontworpen om bestand te zijn tegen extreme hitte. De specifieke temperatuurbestendigheid is afhankelijk van het model en de certificering.

5. Welke andere toepassingen hebben brandwerende cilinders?

Naast brandwerende deuren en kluizen worden brandwerende cilinders ook gebruikt in brandwerende kasten, archiefruimtes, serverruimtes en andere omgevingen waar brandveiligheid van groot belang is.