Een deurklink vervangen kan een subtiele maar krachtige verandering teweegbrengen in de uitstraling van uw interieur. Het vervangen van deurbeslag klinkt misschien als een uitdaging, maar met de juiste begeleiding en gereedschap is het een klus die u zelf kunt klaren. Als ervaren doe-het-zelver deel ik graag mijn kennis en tips om uw deur een frisse uitstraling te geven. Laten we samen de stappen doorlopen!

Benodigdheden voor deze klus:

Deurklink Vervangen benodigdheden
  • Nieuwe deurklink of deurbeslag: Selecteer een model dat harmonieert met uw interieurstijl. Vergeet niet om rekening te houden met de PC-maat (afstand tussen deurklink en sleutelgat) bij het kiezen van uw nieuwe deurklink.
  • Inbussleutel: De benodigde maat is afhankelijk van uw huidige deurklink, controleer dit vooraf. Tip: een setje inbussleutels is altijd handig in huis!
  • Platte schroevendraaier: Onmisbaar voor het verwijderen van de schilden of rozetten.
  • Boormachine: Mogelijk nodig indien de schroefgaten niet overeenkomen

Aan de slag!

1. De oude deurklink verwijderen

  • Lokaliseer de bevestiging: In de meeste gevallen bevindt zich aan de zijkant of onderkant van de deurklink een klein inbusboutje. Draai deze voorzichtig los met de inbussleutel. Soms zit dit boutje verstopt onder een klein afdekplaatje, dat u eerst voorzichtig kunt verwijderen met een platte schroevendraaier.
  • Deurklink verwijderen: Nu kunt u de deurklink voorzichtig uit de deur trekken. Indien er geen zichtbare schroeven zijn, kan er een klein gaatje zijn waarin u met een paperclip moet drukken om de deurklink los te maken. Wees voorzichtig, soms kan het een beetje stroef gaan!

2. Schilden of rozetten verwijderen

  • Schroeven losdraaien: Verwijder de schilden of rozetten door de schroeven los te draaien met de platte schroevendraaier. Soms is er een afdekplaatje aanwezig dat u eerst dient te verwijderen.

3. De nieuwe deurklink monteren

deurklink vervangen deurklink met schild
  • Nieuwe schilden plaatsen: Indien de schroefgaten niet overeenkomen met de nieuwe schilden, is het noodzakelijk nieuwe gaten te boren. Markeer eerst met een potlood de juiste posities. Tip: gebruik een scherp potlood en een winkelhaak voor rechte lijnen.
  • Deurklink bevestigen: Plaats de nieuwe deurklink en zorg ervoor dat deze stevig is bevestigd met de bijgeleverde schroeven. Draai de schroeven goed aan, maar niet te vast om beschadiging te voorkomen.

4. Functionele controle

  • Test de deurklink: Controleer of de deurklink soepel functioneert en of de deur naar behoren opent en sluit. Indien alles naar wens werkt, kunt u de afdekplaatjes monteren en is de klus geklaard!

Veelgestelde vragen Deurklink Vervangen

  1. Is elke deurklink geschikt voor elke deur? Nee, niet noodzakelijkerwijs. Houd rekening met de maat van het slot en de PC-maat (afstand tussen deurklink en sleutelgat) bij het selecteren van een nieuwe deurklink. U kunt altijd bij uw lokale bouwmarkt terecht voor advies.
  2. Wat te doen als de schroefgaten niet overeenkomen? In dat geval dient u nieuwe gaten te boren. Markeer eerst met een potlood de gewenste posities en gebruik een boormachine met de juiste maat boortje.
  3. Is het noodzakelijk de volledige deur te vervangen om het deurbeslag te veranderen? Absoluut niet! Het vervangen van deurbeslag is een eenvoudige en kosteneffectieve manier om uw deur een nieuwe uitstraling te geven zonder de hele deur te hoeven vervangen.
  4. Kan ik deurbeslag zelf plaatsen zonder ervaring? Ja, dat is zeker mogelijk! Met de juiste instructies en een beetje geduld is het een prima klus om zelf uit te voeren. Begin met een eenvoudige deurklink en volg de stappen nauwkeurig.
  5. Waar kan ik terecht voor assistentie bij het vervangen van deurbeslag? U kunt altijd terecht bij een ons of een professionele klusjesman. Wij kunnen u adviseren over het juiste deurbeslag en u ondersteunen bij de installatie. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!